Yo ho ho, og en flaske rom!

Grav ind i en verden af sorte totter, penge på flaske, daglige rationer, rompunch og romkrudt. Lær mere om sjove fakta om rom.

mobible down

Lær mere om A.H. Riise og fakta om rom

Sjove fakta om rom

Verdens ældste spiritus
Roms historie starter med sukkerrør, som stammer fra Papua Ny Guinea, hvor det dukkede op omkring 4.000 år f.Kr. Traditionen med at destillere rom, som vi kender den i dag, kommer dog fra Caribien. Drikken blev først kendt som “kill-devil” eller “rumbullion”. Siden 1667 har det været kendt som “Rhum”, “Ron”, “Rum” på henholdsvis fransk, spansk og engelsk.

Skål til Columbus
Det var Christopher Columbus, der ufrivilligt blev stamfader til moderne rom, da han opdagede Vestindien på sin anden rejse i 1498. Columbus og hans følge medbragte blandt andet sukkerrør og plantede dem på øerne. Dermed lagde de grunden til det caribiske romeventyr, som for alvor tog fart i det 18. århundrede.

En daglig ration rom
De siger, at man aldrig skal blande alkohol og vandsport. Men sådan var det ikke altid. I 1700-tallet var livet til søs en barsk affære med hårdt arbejde og mange afsavn. Derfor var den daglige ration af rom – en tot – et lyspunkt. Rationen blev uddelt til frokost og bestod af 0,7 dl rom med en minimum alkoholstyrke på 50 %. Betjentene modtog deres ration “pæn”, dvs. ufortyndet. De menige fik samme ration men fortyndet med to dele vand – en såkaldt Grog. Servering af rom forbedrede også sundheden ombord, da det kunne modvirke skørbug, som mange sejlere fik på grund af mangel på C-vitamin fra frugt og grønt.

Black Tot dag
Den daglige romration var ret almindelig praksis i den kongelige engelske flåde helt frem til i dag. Men i 1970 blev det forbudt, da man mente, at indtagelse af stærk alkohol kunne føre til fejl under arbejdet i maskinrummet. Forbuddet blev implementeret den 31. juli 1970 – også kendt som “Black Tot Day” – som stadig markeres på barer verden over med massivt forbrug af den gyldne drik.

Aftappet valuta
Gennem historien er der flere eksempler på, at rom er blevet brugt som betalingsmiddel. Rom var let at handle, let at opbevare og blev ikke forringet over tid. Sømænd i flåden fik udbetalt en del af deres løn i rom. Rom blev også brugt som betalingsmiddel i handelen mellem Amerika, Afrika og Europa. I slutningen af 1600-tallet var rom blevet så populær, at den erstattede cognac som betalingsform. I slutningen af 1700-tallet fandt rom vej til Australien, hvor byggeriet af større bygninger som Sidney Hospital blev betalt i rom. Problemet var, at arbejderne ofte drak rommen i stedet for at købe varer for den. Og det er nok også en af grundene til, at vi i dag er gået over til penge.

Artiklen fortsætter under billedet…

Vintage drawing of man drinking rum in bed

Rom og krudt
Roms popularitet gjorde svindel udbredt. For at sikre, at rommen ikke blev fortyndet, blev en simpel test opfundet. Du hældte rom på noget krudt, som du havde ved hånden i flåden. Hvis krudtet kunne antændes, betød det, at alkoholindholdet var over 57% og rommen var proof eller fuld-fast (= sikker/garanteret). I USA bruges begrebet “Proof” stadig som udtryk for alkoholstyrke i spiritus. En rom, der er 100 Proof, har en alkoholstyrke på 50%. Rom som er endnu stærkere, f.eks. A.H. Riise Navy Frogman 60% beskrives som Over-Proof.

Rompunch – starten på cocktails
Drikken “rom punch”, som dukkede op i midten af det 17. århundrede, da vestindisk rom kom til Europa, anses af mange for at være forløberen for moderne cocktails. Punchen bestod typisk af rom blandet med citron- eller frugtsaft og vand – krydret med for eksempel muskatnød. Drikken var i starten populær blandt kunstnere, aristokrater og intellektuelle og blev hurtigt udbredt som festdrik.

Rom på lægens ordre
I 1800-tallet blev rom solgt som medicin på apoteket, bl.a. fra A.H. Riises Apothekersal på den vestindiske ø St. Thomas. Det siges, at rom (i begrænsede mængder) er godt for blodtrykket og forebygger galdesten og diabetes. Ifølge nogle undersøgelser kan indtagelse af rom også sænke risikoen for en række kræftformer. Det var også almindelig kendt, at rom havde en antiseptisk virkning og kunne bruges til at rense sår.

Rom som aftershave og parfume
Rom var vildt populært og havde mange anvendelsesmuligheder. I 1800-tallet i Vestindien blev rom brugt til at lave aftershave/cologne – også kaldet “Bay Rum”. En af de mest succesrige producenter var A.H. Riise, som kombinerede sin interesse for botanik med sin viden om romproduktion. Bayrom indeholdt ekstrakt fra blade og bær fra det vestindiske bugttræ (Pimenta racemosa), citrus- eller limeolie, kløver og kanel. Aromaerne blev frigivet ved tilsætning af rom, hvilket også bidrog til den parfumerede duft. Rygtet siger, at “Bay Rum” med sin alkoholprocent på mere end 50% ikke kun blev brugt på huden, men også drukket under forbudstiden i USA i 1930’erne.

Kur mod hårtab
Mange mente, at rom også havde foryngende egenskaber, og at det kunne helbrede lidelser. Vidundermidlet “Bay Rum”, som blev produceret i A.H. Riises Apotekerhal fra midten af 1800-tallet, havde ry for at kunne modvirke skaldethed og endda gøre håret tykkere. I dag ved vi, at det måske er en overdrivelse. Men det er et faktum, at overdreven forbrug af rom kan give dig et stort hoved.

Skål!

Vintage drawing of man drinking rum

En smag til enhver lejlighed